Photo

Besparen op elektriciteit

Besparen op elektriciteit doe je met de onderstaande tips. Gebaseerd op de huidige energieprijzen, kun je elk jaar tot wel € 500 besparen op stroom. Zuiniger zijn met energie in het huishouden is noodzakelijk om geld over te houden, maar is ook beter voor ons milieu.

Tips om makkelijk te besparen op de elektriciteitsrekening

Stroom gebruiken we elke dag en overal. Denk maar eens aan de wasmachine, de telefoons die opgeladen moeten worden en de televisie. Heb je computers in huis? Ook dan kan de energierekening flink oplopen. Zonde, want met wat kleine aanpassingen kun je jaarlijks veel geld besparen. Bijvoorbeeld met deze bespaartips: 12 bespaartips voor elektriciteit.

1. Ongebruikte stekkers uit het stopcontact

Haal stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact. Ook wanneer je het apparaat op standby laat staan of uitzet gebruiken ze elektriciteit waar je niets aan hebt. Vooral televisies, computers, printers en muziekinstallaties verbruiken veel stroom als de stekker in het stopcontact blijft zitten. Daarnaast verminder je ook het risico op brand.

2. Oud witgoed vervangen door A+++

Heb je een oud witgoedapparaat? Overweeg dan om deze te vervangen door een A+++ apparaat. Daarmee kun je jaarlijks tot wel € 40 besparen op de elektriciteit. Per apparaat!

3. Gebruik de wasdroger zo min mogelijk

Besparen op energie doe je ook door de wasdroger zo min mogelijk te gebruiken. Span een waslijn op zolder of droog de was buiten. Dat levert een besparing op van € 100 per jaar. Een wasdroger verbruikt veel elektriciteit. Per programma kan dit wel € 2 zijn. Zonde!

4. De was doen op een lage temperatuur

Besparen op energie (3) tijdens het wassen? Zeker! Als je jouw handdoeken en kleding wast in eco stand of op 30 graden in plaats van 60 graden, bespaar je tot wel € 15 per jaar. 

5. De vriezer regelmatig ontdooien

Heb je een vriesvak in de koelkast of een aparte vriezer? Dan is het verstandig om deze regelmatig te ontdooien als je wilt besparen op elektriciteit. Wist je dat een ijslaag van enkele millimeters al zorgt voor een verhoging van de energierekening? Elke maand ontdooien dus!

6. Eten ontdooien in de koelkast

Een brood ontdooien of een kliekje van de vorige dag? Doe dit dan bij voorkeur in de koelkast en niet op het aanrecht. Door de kou hoeft de koelkast minder hard te werken om op temperatuur te blijven. Daarmee kun je dus elektriciteit besparen.

7. Schaf een goede thermoskan aan

Zet dagelijks één keer koffie of thee en bewaar dit in een thermoskan. Zet het koffiezetapparaat daarna uit. De warmhoudplaat verbruikt namelijk veel elektriciteit.

8. Ledverlichting gebruiken

Heb je dat lampje op zolder of in de badkamer nog niet vervangen voor led lampen? Doe dit zo snel mogelijk. Gloeilampen verbruiken ontzettend veel elektriciteit. Per jaar wel € 150!

9. Hotel-verlichting of bewegingssensor gebruiken

Wordt er bij jou thuis weleens een lamp vergeten? Overweeg dan een bewegingssensor of hotel-verlichting. Deze gaan automatisch uit bij beweging en ook weer vanzelf uit. 

10. Zet de afwasmachine alleen aan als hij vol is

Zet de vaatwasser pas aan wanneer er echt niets meer bij kan. Zo kun je veel energie besparen. Gebruik ook het eco-programma als je wilt besparen op stroom én water. 

11. Warm in huis? Gebruik een ventilator

Een airco verbruikt ontzettend veel elektriciteit. Het apparaat moet de warme lucht in huis namelijk koelen. Gebruik bij voorkeur een energiezuinige ventilator in plaats van een airco. De airco verbruikt bij sporadisch gebruik per jaar al meer dan € 25 aan elektriciteit. 

12. Goede pannen gebruiken voor elektrisch koken

Kook je elektrisch? Zorg er dan voor dat de onderkant van de pannen recht is. Daardoor kan de pit de warmte beter verdelen en ben je sneller klaar met koken of bakken. Besparen dus! 

Herman Boekema