Photo

Besparen op de hypotheek

Kun je besparen op de hypotheek? Ja, je kunt jouw maandelijkse woonlasten op een aantal manieren verlagen. Bijvoorbeeld als de waarde van jouw woning is gestegen, wanneer je extra hebt afgelost of als je jouw bestaande hypotheek wilt oversluiten. Besparen op je vaste lasten wordt op deze manier niet alleen makkelijker, maar ook doeltreffender.

Verschillende manieren om geld te besparen op je hypotheek

Om meer financiële ruimte te creëren kunnen we minder geld uitgeven aan boodschappen, abonnementen heroverwegen en besparen op belastingen. Toch worden de  maandelijkse vaste lasten voor een groot deel bepaald door de hypotheek. Logisch, want een eigen woning is één van de grootste aankopen die je kunt doen. Toch kun je in sommige gevallen flink wat geld besparen waardoor de hypotheeklasten per maand lager worden.  

1. Hypotheek oversluiten 

Soms is het gunstig om de hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Dat kan zelfs als de rente van jouw huidige hypotheek hoog is en de rentevaste periode nog niet geëindigd is. Laat je wel goed adviseren en bereken of het oversluiten van de hypotheek de moeite waard is. Als je de hypotheek wilt oversluiten voordat de rentevaste periode eindigt, moet je ook rekening houden met het betalen van een boete en notariskosten. Laat je dus informeren.  

2. Besparen op hypotheek door gestegen woningwaarde

Heb je een woning gekocht en is deze in de laatste jaren flink in waarde gestegen? Ook dan kan het mogelijk zijn om te besparen op je maandelijkse woonlasten en de hypotheekrente te verlagen. De hypotheekrente bestaat uit een basisrente, maar ook uit een renteopslag. 

Hoeveel dat is, is afhankelijk van de hoogte van je hypotheek. Zit de huizenmarkt in de lift en is jouw woning meer waard geworden? Dan kun je mogelijk besparen op de hypotheek omdat de renteopslag fors naar beneden kan. Renteopslag geldt niet voor NHG hypotheken

3. Hypotheeklasten verlagen door extra af te lossen

Een hypotheek is eigenlijk niets meer dan een schuld voor de aankoop van jouw woning. Natuurlijk betaal je hierover rente. Je leent immers geld. Als je de hypotheeklasten wilt verlagen, is het ook mogelijk om extra geld af te lossen. Omdat de schuld lager wordt, daalt de rente. Dat zie je direct terug aan het bedrag dat je maandelijks aan hypotheek betaalt. Los bijvoorbeeld extra af als je meer bent gaan verdienen of een erfenis hebt ontvangen. 

4. Neem de verzekeringen onder de loep

Bij het kopen van een huis sluit je niet alleen een hypotheek af, maar ben je ook verplicht tot het afnemen van een aantal verzekeringen. Zoals een overlijdensverzekering bijvoorbeeld. Controleer de prijzen regelmatig. Ze kunnen in de loop van de jaren natuurlijk ook gedaald zijn. Dat zou betekenen dat je maandelijks te veel geld betaalt voor jouw hypotheek. Zonde!

Minder hypotheek betalen voor energielabel-A woningen?

Heb je jouw woning duurzaam verbouwd of heb je een nieuwbouwwoning gekocht met een geregistreerd A tot A++++ energielabel? Ook dan kun je besparen op de hypotheek. Je komt dan mogelijk, afhankelijk van jouw hypotheekverstrekker, in aanmerking voor een duurzaamheidskorting. Dat betekent als snel een lekkere korting op de rente van jouw hypotheek. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jouw spaarrekening!

Herman Boekema