Photo

Besparen op belastingen

Besparen op belastingen. Kan dat wel? Zeker! Je kunt flink wat minder belasting betalen als je gebruikmaakt van de onderstaande tips. Bijvoorbeeld met groen beleggen, het aflossen van schulden of slim gebruik maken van aftrekposten. Zo kun je besparen op belastingen. 

Zo kun je slim geld besparen op belastingen

Besparen op het energieverbruik of op de boodschappen ligt voor de hand, maar hoe zit dat eigenlijk met belastingen? Met de onderstaande bespaartips betaal je nooit te veel belasting.  

  • Aftrekposten: kijk de lijst met aftrekposten in jouw belastingaangiften goed na. Ben je echt niets vergeten? Zoals autoritten van en naar het ziekenhuis of jouw werk, schenkingen aan goede doelen of giften. Besparen op belastingen kan ook op de zorgkosten en de hypotheekrente. Zo kun je ook besparen op de hypotheek. 
  • Sparen voor je pensioen: als je begint met pensioensparen omdat je dat niet voldoende het kan doen bij je werkgever, kun je ook besparen op belastingen. Premies kun je dan namelijk als aftrekpost opvoeren in de aangifte inkomstenbelasting. 
  • Alsnog belastingaangifte doen: heb je een aantal jaren geen aangifte hoeven doen? Dan is het alsnog verstandig om dat te doen. Hiermee kun je soms flink wat geld terughalen. Of je geld terugkrijgt over voorgaande jaren, kun je vooraf eenvoudig berekenen via de Belastingdienst. Je kunt nog belastingaangifte doen tot 5 jaar terug
  • Kinderopvang opgeven: heb je kinderen en maak je gebruik van opvang? Ook dan kun je belasting besparen op kinderopvang. Dit is wel inkomensafhankelijk. Dit kan je een fijne maandelijkse vergoeding opleveren tot maximaal € 230 per maand. 
  • Je vermogen verminderen: ook als je jouw vermogen vermindert, kun je geld besparen op de belasting. Bijvoorbeeld door kleine schulden af te lossen, belastingvrije giften te doen aan je kinderen of door te beleggen in groene producten. Als je minder vermogen hebt dat belastbaar is, kom je mogelijk ook in aanspraak voor toeslagen. 
  • Gebruik maken van middeling: geld besparen op belastingen kan ook als je enkele jaren achtereen een variabel inkomen hebt gehad. Bijvoorbeeld door een ontslag, als je met pensioen gaat of een tussenjaar hebt gehad. Aanspraak maken op teruggave door middeling kan nog tot eind 2024. Daarna komt deze belasting regeling te vervallen
  • Partneralimentatie aangegeven: betaal je partneralimentatie aan iemand? Ook dit zijn aftrekposten waar je op kunt besparen. Je mag ze opgeven in je belastingaangifte.  
  • Aankoop van een eigen woning: ook als je een woning koopt kun je sommige kosten eenmalig aftrekken. Dit zijn de kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek, de hypotheekrente en de periodieke kosten die je betaalt voor erfpacht of opstal.

Minder belasting betalen en besparen

Voor de meeste mensen is het doen van inkomstenbelasting verplicht. Door slim gebruik te maken van de bovenstaande tips, kun je makkelijk geld besparen op belastingen. Bijvoorbeeld door goed te kijken naar welke kosten aftrekbaar zijn, te sparen voor je pensioen of door je eigen vermogen te verminderen. Bijvoorbeeld met groene investeringen.

Herman Boekema