Photo

Alle verzekeringen in een overzicht 

Welke verzekeringen moet je in Nederland afsluiten en op welke kun je geld besparen omdat ze niet wettelijk verplicht zijn? Je leest alles wat je moet weten over verzekeringen.

Een duidelijk overzicht van verplichte en niet verplichte verzekeringen

We maken allemaal gebruik van apps:besparen (24) wordt op deze manier een stuk eenvoudiger. Op de energiekosten, de huishoudelijke uitgaven en andere vaste lasten. Met alle verzekeringen in een overzicht kun je nog meer geld overhouden. Er zijn namelijk nuttige en verplichte polissen, maar ook verzekeringen die je beter niet kunt afsluiten. 

Extra tip! Sluit jouw verzekering, met uitzondering van de zorgverzekering, af bij één aanbieder. Daardoor krijg je vaak een mooie korting op de maandpremie, maar houd je ook de controle doordat alle verzekeringen in één overzicht zijn geplaatst. Handig!

Verplichte verzekering in een overzicht

Feitelijk gezien zijn er 3 verzekeringen die elke Nederlander verplicht moet afsluiten. Dat geldt onder andere voor de WA-verzekering als je een auto of motor hebt, een opstalverzekering bij het afsluiten van een hypotheek én natuurlijk de zorgverzekering. 

  • WA-verzekering voor voertuigen: ben je in het bezit van een gemotoriseerd voertuig? Dan is het verplicht om deze te verzekeren voordat je deelneemt aan het verkeer of de weg op gaat. Dat geld niet alleen voor auto’s, maar bijvoorbeeld ook voor motoren en speed pedelecs. Ook een scooter en brommer moeten een WA hebben. Daarmee ben je verzekerd tegen eventuele schade bij een ongeluk, maar ook voor medische kosten.     
  • Opstalverzekering bij een hypotheek: als je een hypotheek afsluit omdat je een woning hebt gekocht, wil je hypotheekverstrekker dat je een opstalverzekering afsluit. Dat is wettelijk verplicht. Deze verzekering dekt de financiële schade bij storm- en waterschade, maar ook bij brand. De verstrekker is zo zeker van zijn investering. 
  • Basis zorgverzekering: een basis zorgverzekering is voor elke Nederlander die ouder is dan 18 jaar verplicht. Met uitzondering van aanvullende pakketten, zoals fysiotherapie of tandartszorg bijvoorbeeld. Je hebt een eigen risico van minimaal € 385 per jaar. Natuurlijk kun je besparen op de zorgverzekering en zorgtoeslag aanvragen.  

Extra tip! Besparen op boodschappen met een app (25) is vrij bekend, maar wist je dat er ook apps zijn waarmee je verzekeringen kunt vergelijken? Je ziet dan alle verzekeraars en premies in één overzicht. Daardoor bespaar je al snel enkele tientallen euro’s per maand.

Overzicht van niet verplichte verzekeringen

De verzekeringen in het onderstaande overzicht zijn niet wettelijk verplicht, maar zijn voor sommige mensen wel de moeite waard. Denk maar eens aan een overlijdensrisico, een aansprakelijkheidsverzekering of aanvullende autoverzekering als je een dure auto hebt. 

  • Overlijdensrisicoverzekering : advies bij het afsluiten van een hypotheek
  • Aansprakelijkheidsverzekering : bij schade die je toebrengt aan een ander
  • Doorlopende reisverzekering : handig als je veel naar het buitenland reist
  • Aanvullende autoverzekering : voor dure auto’s zoals allrisk of volledig casco
  • Aanvullende zorgverzekering : verzekerd voor extra zorg zoals fysiotherapie
  • Inboedelverzekering : verzekert schade aan de inboedel in huis

De bovenstaande verzekeringen zijn dus niet door de wet verplicht, maar kunnen in sommige situaties wel handig zijn. Dit kan op den duur een flinke kostenpost voorkomen. 

Herman Boekema

Ik ben Herman, oprichter van Voordeelkassa.nl, en dol op alles wat met geld te maken heeft. Ik ben dan ook een echte koopjesjager, deel te pas en te onpas ultime bespaartips en ben sinds 4 jaar fanatiek aan het beleggen. Als budgeexpert verschijn ik regelmatig in de media en ben ik ook oprichter van een aantal bespaarblogs.